София 1164, бул. Христо Смирненски № 1
/ +359 886 88 25 92 / fantina_frp@abv.bg
/ facebook.com/BACPM2015

“Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство”, със съучредител БАУПС, получи награда от КРИБ в категория “Дигитализация”

Престижното отличие взе Любомир Пейновски, член на УС на КРИБ, член на ИБ и УС на КСБ, инициатор и вдъхновител на създаването на хъба.

Проектът за „Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) в сектор строителство“ бе отличен на тазгодишните награди „Мистър и Мисис Икономика“ на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание „Икономика” в категория „Дигитализация“. Отличията бяха връчени за 32-ри път на предприемачи, мениджъри, икономисти и финансисти, допринесли за успешното развитие на българската икономика. На тържествена церемония в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк престижната награда за ЕЦИХ получи Любомир Пейновски, член на УС на КРИБ, член на ИБ и УС на КСБ, мажоритарен собственик на „Клийнтех България“ ООД, инициатор и вдъхновител на създаването на хъба.

"Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство" със съучредител БАУПС получи награда от КРИБ в категория "Дигитализация"

Приза му връчи министърът на електронното управление Георги Тодоров. От страна на Камарата на строителите в България присъства и председателят на УС инж. Илиян Терзиев, който е и член на УС на КРИБ.

„Започвам с малко предистория – идеята за създаването на ЕЦИХ в сектор „Строителство“ възникна в екипа на „Клийнтех България“ през 2019 г. Тя бе подкрепена от КСБ и впоследствие вдъхнови и обедини усилията на още 10 партньори – Камарата на архитектите в България, Висшето строително училище „Любен Каравелов“, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Института по механика – БАН, „Клийнтех България“ ООД, Българската асоциация по управление на проекти в строителството, както и водещи строителни компании и ИКТ фирми – „Планекс“ ЕООД, „Геострой“ АД, „Баумит България“ ООД и „ЕСРИ България“ ООД, и ние всички заедно си поставихме амбициозната задача да подкрепим и ускорим дигитална трансформация на сектора“, каза Пейновски.

Любомир Пейновски подчерта, че преходът към дигитализация на сектора включва внедряване на нови цифрови технологии в строителството и обучения по прилагането им. Той разясни, че целите на ЕЦИХ са насочени към постигането на:

  • Дигитализация и иновации за по-ефективни строителни процеси;
  • Образование, квалификация и преквалификация на работещите в сектор „Строителство”;
  • Повишаване на конкурентоспособността на строителния бранш;
  • Въвеждане на кръгова икономика и ресурсна ефективност;
  • Ефективно сътрудничество и създаване на стратегически международни партньорства.

"Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство" със съучредител БАУПС получи награда от КРИБ в категория "Дигитализация"

„Наградата в престижния конкурс „Мистър и Мисис Икономика“ в категория „Дигитализация“ е заслужено признание за усилията, които положихте всички Вие, уважаеми партньори, за реализацията на ЕЦИХ в сектор „Строителство“. Изказвам благодарност на 5 тайфуна с нежни имена – Марияна Хамънова – изп. директор на „Клийнтех България“, инж. Любка Денева, Антица Ранчева, проф. Фантина Рангелова, Евгения Караджова. Благодаря за номинацията на КСБ, както и за оценката на журито от КРИБ. На всички присъстващи пожелавам здраве и неизчерпаема енергия, за да продължите Вие и Вашите екипи да създавате работни места, за да превърнем нашата красива страна България в по-добро, по-привлекателно място за живеене и кариерно развитие“, каза още Любомир Пейновски.

"Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство" със съучредител БАУПС получи награда от КРИБ в категория "Дигитализация"

Традиционно в началото на церемонията председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев приветства гостите на събитието.

„Бях много впечатлен, че в година на кризи – постковид, войната в Украйна, енергийна, политическа, икономическа, социална криза, ние виждаме фирми, които са постигнали съществени успехи и резултати през предходните и тази година“, заяви той. „Износът на България расте с близо 40%, което показва, че бизнесът е устойчив и може да издържа в толкова тежки кризи. Радвам се, че тези компании могат да са пример за всички нас – как в тези тежки времена можем да постигаме успехи. Всеки ден се борим с цените на тока, на газа, с всички други проблеми във връзка с енергийната криза“, изтъкна председателят на КРИБ.

Той се обърна към представителите на служебния кабинет в залата и им благодари за усилията, които полагат, за да подкрепят бизнеса в енергийната криза. Носителите на големите награди „Мистър Икономика“ и „Мисис Икономика“ за 2022 г. са председателят на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД Димитър Цоцорков и управляващият директор на „Моушън Артс“ ООД Зарина Генчева.

„С Вашата работа Вие доказахте, че няма невъзможни неща и че българската икономика въпреки всичко се развива и Вие давате работни места на много хора, за което искрено Ви благодаря“, обърна се вицепрезидентът Илияна Йотова към членовете на КРИБ.

Тя връчи приза „Мистър Икономика“ на Димитър Цоцорков. Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов връчи приза „Мисис Икономика“ на Зарина Генчева.

„Поздравявам хората в тази зала, това сте Вие, които намирахте иновативни решения, завладяхте нови пазари и преодоляхте много кризи. Днес наградените са няколко, но поздравление заслужават всички“, каза той.

"Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство" със съучредител БАУПС получи награда от КРИБ в категория "Дигитализация"

В категория „Дигитализация“ бе отличен и Владимир Доков, изп. директор на „Евро Геймс Технолоджи“ ООД (EGT). В категория „Иновации и технологии“ награди взеха Иван Папазов, изп. директор и председател на СД на „ВП Брандс Интернешънъл“ АД, и Силвен Коло, управител на „Мелексис България“ ЕООД. В категория „Пазарна експанзия“ призове получиха инж. Румен Цонев, председател на СД и главен изп. директор на „Холдинг КЦМ 2000“, и Златислав Ивков, ген. директор на „Стомана Индъстри“ АД. Проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на СД на „Минстрой Холдинг“ АД, бе удостоен със специалната награда за „Корпоративна социална отговорност на компанията, подкрепяща редица значими социални каузи“. Почетният Златен знак на КРИБ беше връчен на КРИБ Перник с председател Георги Милев.

Източник: Вестник Строител