София 1164, бул. Христо Смирненски № 1
/ +359 886 88 25 92 / fantina_frp@abv.bg
/ facebook.com/BACPM2015

Планиране, изграждане и управление на бежански лагери в кризисни ситуации

Среща с г-н Матайс льо Рут, на тема “Планиране, изграждане и управление на бежански лагери в кризисни ситуации. Основни принципи и предизвикателства”.

Скъпи Колеги и Приятели,

Имаме удоволствието да Ви поканим на следващата ни среща, на която имаме честта да е наш гост Г-н Матайс льо Рут, който оглавява представителството на Агенцията на ООН за бежанците – ВКБООН, в България от 2016 г.

Срещата ще се състои в УАСГ Зала 311 от 19 часа на 22.01.2019 г.

Планиране, изграждане и управление на бежански лагери в кризисни ситуации. Основни принципи и предизвикателства

Как се планира и изгражда бежански лагер за хиляди насилствено разселени хора? Кои са основните принципи при избора на място за съоръжението? Как се осигурява навременен и ефикасен достъп до основни услуги? Кои са стандартните механизми за координация на процесите, гарантиращи закрила на правата и достойнството на пострадалото население? Как се избягват многобройните рискове за сигурността на бежанците, принудени да живеят в лагери, като въоръжени атаки и присъствие на въоръжени лица, конфликт с приемащата местна общност, сексуално насилие, насилие над деца, престъпност, дискриминационен достъп до основни услуги?

Наученото от световната хуманитарна общност при работа в подобни ситуации ще бъде представено от г-н Матайс льо Рут, представител в България на глобалната институция с мандат да закриля бежанците: Агенцията на ООН за бежанците. Г-н Льо Рут ще сподели своя личен опит при управление на кризи по целия свят и предизвикателствата при отчитане на всички сложни фактори, които имат решаващо значение за успешното изграждане и менажиране на бежански лагери.

Г-н Матайс льо Рут оглавява представителството на Агенцията на ООН за бежанците – ВКБООН, в България е от 2016 г. Той има повече от 25 години опит в работа с бежанци по света, включително при кризисни ситуации в Африка и Близкия изток. В професионалния си път той е координарал политики по закрила и възстановяване в страни като Босна и Херцеговина, Кения, Сирия, Чад, Йемен и Сенегал.